5. septembrī biedrības “Nezināmā Rēzekne” aktīvistu grupa ieradās Atbrīvošanas alejā 115, lai savām acīm redzētu augstskolas pārvērtības. Ekskursantu atmiņās virmoja iepriekšējais nosaukums – Rēzeknes Augstskola. Kāds no klātesošajiem dalījās ar piedzīvoto studiju laikā, vēl kāds – sajūsminājās par izcilā latviešu arhitekta Paula Kundziņa projektu, kurā šobrīd atrodas RTA administrācija un divas fakultātes – Ekonomikas un pārvaldības, kā arī Izglītības, valodu un dizaina. Pulcēšanās notika pie monsenjora Nikodema Rancāna pieminekļa, kurš četrus gadus vadījis Rēzeknes Skolotāju institūtu.

Dr. hist. asoc. prof. Vladislavs Malahovskis izrādīja ēku, kas bija teju pilnībā sagrauta 1944. gada Lieldienu bombardēšanā, savukārt padomju gados piedzīvojusi atjaunošanu. Pēc Latvijas neatkarības atgūšanas, kad tika izveidota Rēzeknes Augstskola, daļa studiju notika šajā ēkā. No 2007. gada aizsākās ēkas rekonstrukcijas periods, kurš noslēdzās 2013. gadā. Celtne saglabājusi savu vēsturisko gaisotni un auru, šobrīd kalpo kā izglītības, zinātnes un kultūras centrs. Vairāk nekā četru hektāru platībā izvietoti studiju korpusi, uzbūvēta Inženieru fakultātes ēka, Fizikālo procesu un lāzertehnoloģiju centrs, dienesta viesnīca.

Interesenti, kuri vēlas apmeklēt RTA, aicināti pieteikt ekskursiju pa tālr.: 26656553 vai rakstīt e-pastu: san@rta.lv . Īpaši tiek gaidītas vidusskolu vecāko klašu grupas.

Lolita Kivleniece-Kuzņecova,

RTA Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja

Publicitātes foto